De blonde Jonkheer

De caramelblonde bierengel met de naam Jonkheer en een alcoholpercentage van 7,5 procent ziet er verleidelijk uit. Gebrouwen wordt dit gerstenat-juweeltje in de kleinschalige, maar professionele stadsbierbrouwerij op het landgoed van de jonker en is de enige in de wijde omgeving. Een jongensdroom wordt binnenkort waar voor Jaap Blok, Peter van Schijndel en Toon Berens.

Al vijf jaar experimenteert het enthousiaste drietal achter de hoge muur van het landgoed van de jonkheer met allerlei bierbrouwsels. Elke maand komen ze een hele zaterdag bij elkaar om met gerst, haver, tarwe, hop, gist en kruiden te 'spelen'. Nu is het grote moment aangebroken om de buitenwereld kennis te laten nemen van de resultaten. Op vrijdag 16 treden de bierbrouwers naar buiten om hun eindproduct De Jonkheer te presenteren aan de Zevenaarse bevolking.

Onderhandelingen met de plaatselijke horeca zijn gaande, want het is de bedoeling dat dit ambachtelijk bereide bier ook in elk café te koop wordt aangeboden. ,,De Jonkheer is geen slurpbier, maar een karaktervol belevingsbier voor de mooie momenten in het leven", verklapt het drietal.

Dit jaar wordt ook het krappe melkhokje verruild voor het Polderhuis aan de Wittenburgstraat. Hier verrijst een kleinschalige maar professionele stadsbrouwerij Wittenburg. "We gaan van onze grote hobby gedeeltelijk ons beroep maken", zeggen de bankemployé, leraar en bedrijfsadviseur.
Nu brouwen we nog als hobby 150 liter bier per maand. We hopen op termijn echter de 20.000 liter te halen. De mensen kunnen hier op excursie komen, bier proeven en kennis nemen van onze ambachtelijke wijze van bier brouwen.

Dit gehele proces past precies binnen de doelstellingen, zoals ook de jonkheer deze nastreeft. Vandaar dat we ook van zijn landgoed gebruik mogen maken", vertellen Jaap, Peter en Toon. Vertrouwen in de kwaliteit is er volop. ,,We hebben niets voor niets cursussen in zelf bier brouwen gevolgd en jaren aan een gouden formule gesleuteld. We hopen alleen dat de Zevenaarders ons bier net zo lekker zullen vinden als wijzelf.

Bron: De weekkrant, 10 mrt 2008 Zevenaar