Moord Christiaen Frans van Nispen

In mei 1765 een rit te paard makend over de Pannerdense Waard verraste Christiaen Frans op een hooiberg een boerenknecht in een ongeoorloofd samenzijn met een dienstmeisje. De gênante ontmoeting liep uit op een drama. De jonge kerel, in duistere angst, in redeloze woede ontstoken doorstak Christiaen Frans met zijn mes in de zijde toen deze weer te paard wilde stijgen.

In de familie wordt nog altijd het horloge van de vermoorde bewaard. Het is besloten in een metalen doosje of etui, waarin men het op zak placht te dragen. Om het schudden van het uurwerk in dit etui te voorkomen deed men er een viltje of papiertje in. Het papiertje in het doosje van Christiaen Frans vertoont nog een bloedvlek als gevolg van de steekwonden de vermoorde toegebracht.

"Anno 1765 den 3en Mei, is hier op een moorddadige wijze doodt gestooken de heer C.F. van Nispen, rentmeester, en den 4en dito met drie poose hier overluydt en op den 8en dito te Elten begraven", aldus tekende de koster te Pannerden op.

Gerechtelijke stukken omtrent dit drama zijn nog niet gevonden. De dader ontkwam zijn straf door te vluchten naar Kleefs territoir waar hij later in een klooster zou zijn ontdekt.

Christiaan Frans woonde in de rentmeesterswoning van de vorst Van Hohezollern, te weten boerderij de Raayhof.

Bron: De Van Nispens en Bergh in de 18e en 19e eeuw, blz. 25