Trein genoemd naar oom Huub van huis Sevenaer

ZEVENAAR 20 nov 2012 - Wethouder Anja van Norel deed de naamsuggestie voor Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer. Met huisgenoot Joyce van Katwijk ging zij naar de prijsuitreiking. In totaal werden er ruim 600 namen voorgesteld. De jury koos hieruit 24 namen die een plek krijgen op de nieuwe treinen die per 9 december gaan rijden in de regio Achterhoek Rivierenland, waaronder de Liemers valt.

Voor de namenwedstrijd was Arriva op zoek naar namen van personen die zich gedurende lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt in deze regio. De motivatie van wethouder Anja van Norel voor Jonkheer van Nispen van Sevenaer was als volgt:

,,Jonkheer van Nispen was eigenaar van Landgoed Sevenaer. Hij heeft 50 jaar gestreden om een belangrijk stuk cultuur erfgoed te behouden voor Nederland en in het bijzonder voor Zevenaar en dus ook de Liemers.”

De jonkheer is op 10 augustus op 93-jarige leeftijd overleden. Jarenlang voerde hij strijd tegen de plannen van de gemeente Zevenaar die graag zijn landbouwgrond wilde onteigenen. In januari 1974 zelfs via een dagvaarding. Op het laatste moment werd toen een compromis bereikt. Nu wordt hij postuum gewaardeerd door diezelfde gemeente Zevenaar, die overal probeert subsidie los te peuteren om het culturele erfgoed van de jonker voor de toekomst te bewaren. Het landgoed telt 8 rijksmonumenten en is de laatste nog in bedrijf zijnde kasteelboerderij van Nederland die in een binnenstad ligt. ,,Een bijzonder mens die deze naamsvermelding verdient”, aldus wethouder Van Norel.

Bron: Zevenaar Post