Landgoed Stilliwald

De geschiedenis van landgoed Het Jagershuis begint in 1825 als twee neven Jonkheer Mr. Lodewijk C.J.C.F. van Nispen van ’t Velde (1790-1872) en Jonkheer Jan Antoon Ch.A. van Nispen van Sevenaer – Heer van Sevenaer – (1805-1875) het merendeel van de Wehlse heide aankopen. Deze heide, Gemeine Heide geheten, was gemeenschappelijk bezit van Geërfden en was totaal ± 360 ha. groot. Het waren woeste heidegronden waar ze schapen lieten grazen en plaggen staken voor hun potstallen.

De twee neven kopen samen 270 ha. aan. Het kadaster vermeldt in 1833 dat een zeven meter brede hakhoutwal het bezit in twee gelijke delen van 135 ha. verdeelt. Zij laten in 1840 vastleggen dat ieder van hen een deel op eigen naam krijgt. Het oostelijk deel, het Stilliwald, gaat naar Lodewijk van Nispen en Jan Antoon van Nispen krijgt het westelijk deel, Het Jagershuis.


Nadat zij de heide hebben laten ontginnen, wordt in het nieuwe bosgebied het landhuis Stilliwald en het Jagershuis gebouwd. Na het overlijden van Jonkheer mr. Lodewijk C.J.C.F. van Nispen van ’t Velde in 1872, wordt hij op het landgoed als een pharao begraven.







Bron: De geschiedenis van landgoed Het Jagershuis