Maximiliaan van Nispen (1599-1645)
Maximiliaan is een zoon van Jasper van Nispen en Jobina van Polanen. Jasper was een broer van Margaretha, Cornelis en Balthazar van Nispen. Zij vormden een illustere familie tijdens de Gouden eeuw van Antwerpen (vóór 1585).
Na de val van Antwerpen in 1585 verlaat de lakenhandelaar Jaspar van Nispen deze stad en verhuist naar Middelburg. Hij woont vervolgens afwisselend in Middelburg en in Amsterdam. Als Jaspar van Nispen in 1611 sterft, laat hij zijn twee minderjarige zoons Cornelis en Maximiliaan schatrijk in Middelburg achter.
Maximiliaan van Nispen koopt in West-Souburg een boerderij en grote percelen land en sticht in 1625 de buitenplaats 'Het Blauwe Hof'.
Op de kaart van Hattinga uit 1750 staat 'De Blauwe Hof ' aangegeven als de heerlijkheid Vrijburg, boven de letters I en S van Vlissingen. Veel rijke Vlamingen stichten na de val van Antwerpen een dergelijk hof op Walcheren.
Na zijn verhuizing naar de omgeving van Antwerpen in 1626, gebruikt Maximiliaan het Blauwe Hof alleen nog maar zomers als buitenplaats. Maximiliaan woont dan afwisselend in Middelburg, West-Souburg en Antwerpen,
Maximiliaan had ook onroerend goed in Doel en de Sint Anna-Ketenissepolder tegenover het vestingstadje Lillo en een landgoed Byckhove in Wijnegem, in de buurt van Antwerpen.
Na zijn dood in 1645 gaat zijn bezit en dus ook het Blauwe Hof over naar zijn tweede vrouw Elisabeth Meersen en vervolgens na haar overlijden in 1670 naar haar nicht Anna Meersen. Zij overlijdt in 1684 waardoor haar derde echtgenoot, Johan van de Perre, eigenaar wordt van het Blauwe Hof.
Johan van der Perre verkoopt vlak voor zijn dood in 1688 het Blauwe Hof aan Pieter Duvelaer, burgemeester van Middelburg, Rentmeester Generael van de Rentieren van Zeeland, en Bewindhebber van de VOC. Hij wijzigt de naam van het Blauwe Hof in heerlijkheid Vrijburg.
Tweemaal wordt een VOC-schip van de rede van Vlissingen gedoopt met de naam 'Vrijburg', vernoemd naar deze buitenplaats Vrijburg van de familie Duvelaer.
Bronnen:
- De Wete, 2012, nr. 1, Vrijburg
- Gezicht op het huis Vrijburg te West-Souburg met tuin en omgeving, in vogelvlucht, uit de Cronyk van Smallegange, p. 672. (Zeeuws Archief,
Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata deel II, nr. 890) - Heerlijkheid Vrijburg op de kaart van Walcheren van de Hattinga’s (blad 8), ca. 1750. (Zeeuws Archief, Atlas Hattinga, nr. 23)
- Gelukkige stad: De gouden jaren van Antwerpen (1485-1585), Jan Lampo, blz. 126-129
- Adelsgeschiedenis 14 - Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw, uitgegeven bij Verloren B.V., Uitgeverij. ISBN 9789087045388
- Het pryeel van Zeeland: Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820, Martin van den Broeke