Freules laten zich rijden

De tantes Pop en Marie lieten zich meerdere keren per maand door chauffeur Theodore Vos rijden om de pacht bij de vele van Nispen landerijen in de ganze omtrek tot Doetichem toe op te halen. Aan de weg stond dan al de hele boerenfamilie klaar. De freules spraken een aardig woordje tegen de boerenkinderen, mochten de schoolrapporten en de familiefoto's inzien totdat tante Marie zei "rijden Vos". Dan werden de foto's snel door het raampje van de rijdende auto teruggegeven, waarna koers werd gezet naar de volgende pachter.

Ook lieten de freules zich regelmatig rijden om de famile in Den Haag op te zoeken (de familie van Nispen en de familie van Hövell tot Westerflier). Chauffeur de Vos weet zich nog te herinneren dat zo'n rit twee kwartjes per kilometer kostte. De freules gaven hem bij aankomst in het Kurhaus te Scheveningen ƒ 7,50 extra en bij terugkomst op het huis Hoek in Zevenaar nog eens ƒ 10. Een mooi dagje uit.

Chauffeur Vos kan zich ook nog herinneren dat tante Marie een keer last had van diarree. "Stoppen Vos" klonk het in de chique auto en tante Marie sprong snel de bosjes in om haar behoefte doen. En daarna weer gewoon in vol ornaat de pacht ophalen bij de volgende boer. Ja, een freule is ook maar een mens.